Om een website weer te geven, worden er allerlei codes in verschillende bestanden geschreven. Wanneer iemand je website bezoekt, wordt deze code snel opgehaald en wordt je website opgebowud in de browser van je bezoeker. De belangrijkste code komt eerst, namelijk de HTML-code.

HTML is wereldwijd de standaard codeertaal voor het structureren van een webpagina. HTML-bestanden regelen hoe de pagina in je browser wordt opgebouwd.

Dit opbouwen gebeurd door middel van verwijzingen: het ene HTML-element verwijst naar het andere HTML-element, waardoor een complete webpagina ontstaat.

HTML- Tags

Het verwijzen gebeurt aan de hand van bepaalde commando’s die tags worden genoemd. Het aantal tags in de HTML code is de laatste jaren enorm uitgebreid, waardoor het nog lastiger is geworden om goede, compacte HTML-code te schrijven.

Opmaak van een pagina

De opmaak van een pagina (kleuren, stijlen, lijnen enzovoorts) kan met HTML worden gedaan, maar is nogal bewerkelijk. Daarnaast is de kans groot dat je dezelfde elementen die op verschillende pagina’s worden weergegeven, apart moet stijlen. Om makkelijker een pagina te kunnen stylen, wordt daarom gebruik gemaakt van CSS.
[bctt tweet=”Wat is HyperText Markup Language (HTML) en hoe werkt het?” username=””]

HTML-code wordt dus gebruikt om een pagina op te bouwen in je webbrowser. Vervolgens wordt met CSS de opmaak van de pagina verzorgd. Zowel de CSS- als de HTML-code bevinden zich in verschillende bestanden op je server. Samen vormen zij de basis van templates en themes, zoals we die kennen van WordPress en Joomla.