Wanneer je ingelogd bent op het beheerpaneel van je WordPress website en vervolgens je website bekijkt, dan valt je ongetwijfeld een zwarte werkbalk op, bovenaan de pagina. Die werkbalk is alleen te zien als je ingelogd bent als beheerder en kun je (als je dat prettig vindt) uitschakelen.

Wat is de functie van die werkbalk?

De meest belangrijke functie van de werkbalk is dat je snel de pagina die je op dat moment bekijkt, kunt aanpassen. In Bekijk je bijvoorbeeld de voorpagina van je website en wil je daar gelijk iets veranderen, dan klik je op de knop ‘Bewerk artikel’ en wordt het artikel geopend in het beheergedeelte.

Zonder deze werkbalk zou je eerst naar het beheergedeelte moeten gaan, het artikel of de pagina moeten opzoeken en dan pas kun je deze aanklikken en bewerken. Best omslachtig en de werkbalk biedt hier een prima oplossing voor.

Waarom zou je die werkbalk dan uitschakelen?

Veel beheerders schakelen deze werkbalk uit, omdat ze vinden dat ze dan niet het ‘hele plaatje’ te zien krijgen. Een andere reden om de werkbalk uit te schakelen is, wanneer je aan website eigenlijk weinig meer wilt of hoeft aan te passen.

Hoe schakel ik deze werkbalk uit?

Om de werkbalk uit te schakelen, moet je ingelogd zijn als beheerder. Je vindt dan in het linkermanu van het WordPress beheerpaneel de optie ‘Gebruikers > Je profiel’.

Wanneer je deze pagina hebt geopend, schakel je achter de optie ‘Werkbalk’  het vinkje voor de tekst ‘Toon toolbar tijdens bekijken van de site‘ uit. De werkbalk wordt nu niet meer weergegeven.

Uiteraard kun je het viinkje altijd weer inschakelen als je de toolbar toch weer zichtbaar wilt maken.