Op steeds meer websites, zo ook op WEBSE.nl zie je dat ervoor wordt gekozen om de zijbalk niet vol te gooien met widgets, maar hooguit een of twee widgets worden gebruikt. De reden om niet al te veel widgets in zijbalken te roberen is vrij simpel: ‘Meer is Minder’

Uit onderzoek blijkt dat bij het bezoeken van websites, mensen een bepaalde weerstand opbouwen tegen allerlei zaken die niets te maken hebben met de reden van het bezoek. Advertenties, aanbiedingen, maar ook inhoudelijke zaken zoals een overzicht van nieuwste berichten of links naar categorieën, worden gewoon genegeerd. Een manier om die weerstand te doorbreken, is simpel: bepalen wat belangrijk is en dat steeds opnieuw herhalen.

Wat plaats je in de zijbalk?

De zijbalken gebruik je bij voorkeur voor iets dat zich leent om steeds opnieuw herhaald te worden. Je nieuwste e-book, de top 3 van meest gelezen artikelen of een klein overzicht van je meest verkochte producten. Herhaal deze door heel je website heen.

Hoe zorg ik ervoor dat een widget altijd in beeld blijft?

Wanneer je slechts 1 of twee widgets gebruikt, doe je jouw bezoeker absoluut een plezier. Hij wordt minder geprikkeld en die ene prikkel die wordt afgegeven, leidt precies naar de pagina waar jij de bezoeker wilt hebben.

Mits je ervoor zorgt dat de widget ook aan het eind van de tekst nog steeds zichtbaar is!

Om dat te bereiken, kun je een super handige plugin gebruiken die ervoor zorgt dat de widget meebeweegt tijdens het scrollen. Op die manier blijft het beeld voor de lezer  rustig en is de kans groot dat de inhoud van je widget (door herhaling) uiteindelijk toch effectief is.

De fixed widget plugin

Met de Fixed Widget Plugin kun je bepalen dat een bepaalde widget ‘fixed\ moet zijn. Dat wil zeggen dat bij het scrollen met de inhoud meebeweegt. Aan het eind van je ellenlange artikel is de widget dus nog steeds in beeld.

Een voorbeeld van de werking vind je gewoon aan de rechterzijde van het artikel dat je nu leest. ook deze widget beweegt mee met de tekst.

Downloaden en Installeren

De plugin kan gedownload worden via deze pagina van de officiele plugin directory van WordPress. De plugin wordt op dezelfde manier geïnstalleerd als elke andere plugin.  Meer over het installeren van WordPress plugins, lees je in het artikel ‘3 manieren voor het installeren van een WordPress plugin’.

Na installatie kun je de plugin gelijk activeren. Er zijn een paar instellingen beschikbaar en die zijn vooral belangrijk bij het bepalen van het moment waarop de widget stopt met scrollen. De instellingen van de Fixed Widget Plugin zijn te vinden onder Weergave > Fixed Widget

Instellingen van de fixed widget plugin

De plugin instellen

Wanneer je een widget fixed maakt, dan zal deze standaard  helemaal tot het eind van de pagina mee blijven scrollen. Dat kan voor optische problemen zorgen, wanneer je bijvoorbeeld widgets in je footer hebt geplaatst. In dat geval zal de fixed widget in de zijbalk over de content van je widget in de footer gaan. Dit kun je op twee manieren voorkomen:

  1. Door de afstand in pixels aan te geven
    Geef in het veld ‘margin-top’ de afstand in pixels aan tussen het begin van de widget en de bovenzijde van het menu of je browservenster. Geef in het veld ‘margin-bottom’ de afstand in pixels aan tot de onderzijde van je browservenster of de footer.
  2. Door een HTML-tag te gebruiken die in de theme wordt gebruikt. De widget zal stoppen met mee scrollen op het punt van de HTML-tag.

Vaak moet je even wat experimenteren om het beeld juist te krijgen en niet vergeten om de werking van de plugin op je smartphone te testen.

Een widget ‘fixed’ maken

Je hoeft geen nieuwe widgets aan te maken om een fixed widget op je website te tonen. Na het activeren van de plugin, wordt er automatisch de optie ‘fixed widget’ toegevoegd aan de onderzijde van elke widget. Door het aanvinken van deze optie zal de bewuste widget mee scrollen.

Fixed widgets zijn zeer geschikt voor het constant in beeld houden van een bepaalde widget. Overdrijf het niet en laat per zijbalk slechts 1 widget mee scrollen.