Op vrijwel de meeste websites worden een, twee of soms zelfs drie zijbalken gebruikt. In deze zijbalken worden vaak elementen geplaatst die erop gericht zijn bezoekers nog een ander artikel te laten lezen, zich ergens voor in te schrijven of iets te kopen. Het weergeven van deze elementen wordt in WordPress gedaan met behulp van widgets.

Er zijn honderden widgets te vinden en elk bieden ze een specifieke functionaliteit. Zo heb je widgets voor het weergeven van je nieuwste berichten, advertenties, reacties van bezoekers of een fotogalerij.

Waar op mijn blog kan ik een widget gebruiken?

Vrijwel elke WordPress theme kent een aantal widget posties. Widgets zijn elementen die doorgaans in de zijbalk of aan de onderzijde van je WordPress website worden weergegeven.  Bij meer complexe themes, kunnen ook widgetposities zijn verwerkt onder of boven het tekstgedeelte.

Moderne themes bieden de mogelijkheid om zelf widget posities aan te maken in je theme. Vaak gaat dit in combinatie met een sitebuilder. Dit is meestal het geval bij moderne commerciële WordPress themes.

Hoe plaats ik een widget?

Widgets worden beheer via een aparte pagina in het WordPress beheergedeelte. Je vindt deze door in het WP hoofdmenu te gaan naar Weergave > Widgets.

Aan de linkerzijde van de pagina die dan verschijnt, vind je alle widgets die je kunt gebruiken. Klik een widget aan en kies vervolgens in het drop-downmenu dat wordt getoond, de positie waarop je de widget wilt plaatsen.

Waarom verdwijnen sommige widgets bij het wisselen van theme?

WordPress kent een beperkt aantal standaard widgets. Zo is er een widget voor het weergeven van pagina’s en categorieën, een widget om tekst of  HTML te verwerken en een widget voor het tonen van reacties en nieuwste berichten.

Designers implementeren daarnaast soms widgets die aansluiten op het design of bepaalde functionaliteiten van het theme. Deze widgets werken alleen in combinatie met het theme en zullen daarom niet meer zichtbaar zijn, wanneer je van theme verandert.

Kan ik een widget meerdere malen gebruiken?

Ja, dat kan, maar je moet voor elke positie wel weer even een nieuwe widget aanmaken. Wil je een bepaalde widget in zowel de zijbalk van je individuele berichten als de zijbalk van pagina’s gebruiken, dan zul ej dus twee keer de widget moeten aanmaken. Een widget even snel kopiëren is hierbij niet mogelijk.

Kan ik een verwijderde widget weer herstellen?

Nee, zodra je een widget verwijdert, dan is deze definitief verdwenen. Je zult hem dan weer even opnieuw moeten aanmaken.

Ga zuinig om met widgets

Een veelgemaakte fout wanneer het aankomt op het gebruik van widgets, is dat er teveel widgets in de zijbalken worden geplaatst. Mijn advies is om niet meer dan twee of drie widgets in je zijbalk te gebruiken.

De witruimte die dan vaak bi het scrollen ontstaat, kun je voorkomen door van de laatste widget inje zijbalk een fixed widget te maken. Hoe je dat kunt doen, lees je in dit artikel.