Wie een nieuwe website bouwt, maakt doorgaans eerst een grove schets van hoe de website eruit moet komen te zien. Voor kleinschalige projecten is dat vaak een prima aanpak, maar wanneer je website wat complexer in elkaar steekt, kun je ervoor kiezen een wireframe te maken.

Bij een grove schets beperkt men zich vaak tot de hoofdelementen van een website: de pagina-indeling, het hoofdmenu, de zijbalken, de indeling van de pagina’s en footer.

Bij een wireframe ga je nog een stapje verder en vraag je jezelf bijvoorbeeld af waar bepaalde elementen naar moeten verwijzen, welke call to actions er verwerkt moeten worden en waar die het best geplaatst kunnen worden.

[su_service title=”Wireframe” icon=”icon: question” icon_color=”#b11414″ size=”24″]Een wireframe is een blauwdruk van je website waarin de meest belangrijkste elementen zonder opmaak worden weergegeven.[/su_service]

Waar let je op bij het maken van een wireframe?

Bij een wireframe staan de doelen die je hebt gesteld voorop. Je vraagt jezelf af op welke manier je het best de doelstellingen van je website kunt bereiken en daarop baseer je vervolgens het wireframe.

Kleuren, lettertypen en andere zaken die te maken hebben met het stylen van je website, worden niet meegenomen in het wireframe.

Waarom zou ik een wireframe moeten maken?

Vergelijk het met een vakantie naar een verre bestemming. Voordat je aan die vakantie begint, is er heel wat aan vooraf gegaan. Je hebt informatie gezocht, foto’s bekeken, misschien op een reisforum wat vragen gesteld, gezocht naar voordelige tickets, hotels en natuurlijk activiteiten die je ter plekke kunt ondernemen.

wireframe

Met een wireframe bouw je goed voorbereid aan je nieuwe website.

Na alle voorpret is het tijd voor het echte werk: tickets worden geboekt, accommodatie wordt gereserveerd, net als een aantal activiteiten die je absoluut niet wilt missen. Misschien nog wat prikken halen, paspoort vernieuwen en visum regelen. Pas dan ben je helemaal klaar om op reis te gaan.

Met een wireframe denk je vooraf na over hoe je jouw website gaat indelen, maar bekijk je gelijk in hoeverre daarmee het doel van de website wordt nagestreefd. Je maakt dus een uitgebreide planning, stelt deze tijdens de opbouw van je wireframe steeds bij, voordat je daadwerkelijk aan de bouw van je website begint.
[bctt tweet=”Hoe gebruik ik een wireframe voor het bouwen van websites? ” username=””]

Belangrijkste voordelen van een wireframe

Het bouwen van je website zal sneller en makkelijker gaan. Je heb immers precies voor ogen wat de bedoeling is. Daarnaast heb je goed nagedacht over de opbouw van de website, waardoor je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Met een goed opgezette wireframe, bouw je sneller en bewaak je de doelen die je voor je website hebt gesteld.