Vanaf het moment dat mensen zich bezighouden met het optimaliseren van de vindbaarheid van hun website in zoekmachines, wordt er gediscussieerd over het aantal woorden waaruit een goede webtekst moet bestaan.  Algemeen wordt aangenomen dat een artikel minstens 300 woorden moet bevatten om van enige waarde te zijn (al wordt dit door sommigen sterk betwijfeld)

In WordPress kun je al tijdens het schrijven zien, hoeveel woorden er op dat moment in de tekst zijn gebruikt. Ook is het mogelijk om, met behulp van een plugin, het totaal aantal woorden op de website weer te geven in het beheergedeelte van je website.

In dit artikel lees je waar je het aantal woorden per artikel kunt terugvinden en hoe de plugin voor het weergeven van het totaal aantal woorden kunt gebruiken.

Aantal geschreven woorden

Tijdens het schrijven van je WordPress artikel kun je in de gaten houden uit hoeveel woorden het artikel bestaat. Links onderaan de editor wordt dit namelijk tijdens het schrijven al gelijk bijgehouden. In beeld verschijnt daar het totaal aantal geschreven woorden

aantal woorden

Links onderaan vind je het totaal aantal woorden van je tekst

Let wel op!

Gebruik je in je artikel codes, bijvoorbeeld een shortcode voor het weergeven van een advertentie of afbeelding, dan worden de woorden uit deze code meegeteld bij het totaal. In werkelijk is dan het aantal te lezen woorden lager dan het aantal dat wordt weergegeven in de editor.

Totaal aantal woorden op de hele website

Wil je weten hoeveel woorden er in alle artikelen op je website verwerkt zijn, dan kun je hiervoor de plugin WP Word Count installeren. Deze plugin toont allerlei statistieken met betrekking tot het aantal woorden. Je vindt er een overzicht van alle artikelen met daarbij een vermelding van het aantal woorden.

woorden totaal website

Statistieken mbt het aantal woorden

Wanneer is dit handig?

Het achterhalen van het aantal woorden kan handig zijn, wanneer je een begin wilt maken met het verbeteren van de vindbaarheid van je website en het aantal woorden per artikel wilt aanpassen aan een bepaald minimum aantal. Zo gaat de veelgebruikte plugin voor het optimaliseren van je website YOAST er vanuit dat 300 woorden het minimum is voor een artikel.

Ook wanneer je bijvoorbeeld je website wilt verkopen, is het interessant te weten hoeveel tekst er nu eigenlijk op je website staat en uit hoeveel woorden elke tekst bestaat. Dit is namelijk van invloed op de waarde van je website.

Installatie & gebruik

Download de plugin via de WordPress plugin directory en installeer de plugin op de gebruikelijke manier. Ervaar je problemen met installeren, lees dan het artikel ‘3 manieren om een WordPress plugin te installeren’.

Na installatie kun je de plugin direct activeren. In het hoofdmenu van WordPress beheerpaneel wordt een extra link toegevoegd  (Word Count). Via die link kun je de statistieken m.b.t. het aantal woorden in verschillende delen van je website bekijken.