WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem ter wereld. Ooit ontwikkeld als software om mee te bloggen, maar inmiddels worden er de meest uiteenlopende websites mee gebouwd. Het installeren van WordPress is een relatief simpele handeling die iedereen zelf kan uitvoeren.
WordPress op een server installeren, kan op twee manieren: alles zelfs doen of gebruik maken van serversoftware die vrijwel elke webhost beschikbaar heeft.
In dit artikel bespreken we de optie die mijn voorkeur heeft, namelijk zelf WordPress installeren op je server. Deze methode duurt misschien wat langer, maar zorgt er wel voor dat je bekend raakt met hoe WordPress precies in elkaar steekt. De kennis die je opdoet wanneer je WordPress zefl installeert, zul je later (wanneer je jouw website gaat ontwikkelen) regelmatig nodig hebben.
Aan de slag! – WordPress installeren op een server
Om WordPress te installeren heb je, naast een domeinnaam en een hostingpakket, ook een database nodig en toegangsgegevens om met een FTP-programma de bestanden te uploaden naar je webserver.
De database kun je zelf aanmaken in het beheerpaneel van je webhosting of jouw webhost heeft dat al voor je gedaan en heeft je de gegevens per e-mail toegezonden. De gegevens voor toegang tot de server via FTP, heb je ook van je webhost ontvangen.
En natuurlijk heb je ook de bestanden nodig die samen het WordPress CMS vormen. Die gaan we eerst downloaden en uitpakken.
Stap 1 – De WordPress bestanden downloaden en uitpakken
WordPress is gratis software en kun je snel en eenvoudig downloaden via deze website. Let op: heb je de Engelse versie van WordPress nodig, download die dan van de Engelstalige website.
Je download de bestanden eerst als ZIP-bestand en pakt deze vervolgens uit op je computer. Hoe je een ZIP-bestand kunt uitpakken, lees je in dit artikel
Stap 2 – De WordPress bestanden uploaden naar je webserver
De bestanden uit het ZIP-pakket moeten nu eerst worden geupload naar de webserver. Hiervoor gebruik je een FTP-programma. Een van de meest gebruikte programma’s is FileZilla, welke je hier gratis kunt downloaden. Kies hierbij voor de client versie van de software. Hoe Filezilla werkt, lees je in deze tutorial.
Open Filezilla en zoek op je server de rootmap. Meestal is dat de map /public_html, maar de map kan ook /www of /site heten. Bij twijfel neem je even contact op met je webhost. Plaats vervolgens alle bestanden uit het ZIP-pakket in die rootfolder.
Zodra alle bestanden in de rootfolder van je webserver staan, kun je WordPress gaan installeren. Hiervoor heb je wel een database nodig. In dit artikel staat beschreven hoe je op een DirectAdmin beheerpaneel een database kunt aanmaken.
Stap 3 – WordPress installeren
Staan alle bestanden op je webserver, ga dan via je browser naar je domeinnaam. Als het goed is verschijnt dan onderstaand scherm. Is dat niet het geval, dan heb je waarschijnlijk de bestanden in de verkeerde map geplaatst.
Klik op de button ‘Laten we starten” om verder te gaan. Je krijgt dan een scherm te zien, waarop je de gegevens van de database moet invoeren.
Stap 4 – Invoeren gegevens database
De naam, gebruikersnaam en wachtwoord voor de database heb je al. De hostnaam zal bij de meeste servers ‘localhost’ zijn. De tabelprefix kun je laten staan op wp, maar als extra beveiliging kun je die ook wijzigen. Je kunt hiervoor uitsluitend cijfers en letters gebruiken en de prefix moet beginnen met een letter.
Heb je alle gevraagde gegevens ingevuld, dan krijg je onderstaand scherm te zien:
Stap 5 – Beheerdersaccount aanmaken
Klik op de knop ‘De installatie uitvoeren‘ om verder te gaan. Op de pagina die dan verschijnt ga je jouw gebruikersaccount aanmaken. De gegevens die je hier kiest, heb je later nodig om in te kunnen loggen op het WordPress beheerpaneel.
Vul alle velden in en laat de optie om zoekmachines te blokkeren, uitgeschakeld.
Heb je alle gegevens ingevuld, klik dan op de knop ‘WordPress installeren’. Als alles goed gaat, zie je daarna een scherm met je gebruikersnaam en het bericht dat je nu kunt inloggen op het WordPress beheerpaneel.
WordPress is succesvol geïnstalleerd!
Zie je bovenstaand scherm, dan is WordPress geïnstalleerd op je server. Je kunt met de zojuist ingevuld gegevens inloggen door achter je domeinnaam /wp-admin te plaatsen.