Een gouden regel bij het opzetten van een website, met WordPress of een ander CMS, dat links naar andere websites openen in een nieuw venster. Hierdoor blijft jouw eigen website gewoon beschikbaar voor je bezoeker. Nadat zij een link op jouw website gevolgd hebben en daar de content hebben bekeken, kunnen ze weer eenvoudig terugschakelen naar jouw website.

Links die verwijzen naar pagina’s of artikelen op je eigen website, open je beter niet in een nieuw tabblad. Bezoekers blijven in dat geval gewoon in hetzelfde browservenster.

Een link maken in WordPress

Een link maken naar een pagina of artikel is in WordPress een simpele handeling die je via de editor van Joomla kunt uitvoeren. In het artikel ‘Interne en externe links in WordPress maken’ lees je hoe je snel vanuit de editor een link kunt aanmaken.

Interne en externe links

Een link die verwijst naar content op je eigen website, worden interne links genoemd. Doorgaans openen deze links zich dus in hetzelfde browservenster. Links naar andere websites worden externe links genoemd en openen vrijwel altijd in een nieuw venster.

Menulinks in WordPress zijn standaard interne links

Wanneer je een nieuwe menulink in WordPress aanmaakt, dan is dit standaard een interne link. Logisch aangezien menu’s doorgaans verwijzen naar pagina’s op je eigen website. Het kan echter voorkomen dat je een menu wilt aanmaken van bijvoorbeeld bronnen of websites die gerelateerd zijn aan het onderwerp van een artikel. In dat geval geef je er de voorkeur aan deze links extern te maken en dus te laten openen in een nieuw venster.

Ook dit is in WordPress mogelijk, alleen zul je deze optie even zichtbaar moeten maken via je WordPress beheerpaneel.

Menulinks openen in een nieuw venster

Om links extern te laten openen, gaan we een optie toevoegen aan de menuinstellingen. Log in op je WordPress beheerpaneel en ga vervolgens naar  Weergave > Menu’s.

Op deze pagina bevind zich een tabblad dat je kunt openen door rechts bovenaan de knop ‘Scherminstellingen’ aan te klikken.

scherminstellingen

Toon aanvullende menu mogelijkheden

Je krijgt dan een hele serie mogelijkheden te zien, waaronder de optie ‘Linkdoel’. Vink deze optie aan om de mogelijkheid te creeeren links te openen in een nieuw venster.

menulinks in nieuw venster

Vink de optie ‘linkdoel’ aan

Heb je dit gedaan, dan verschijnt er in elke menulink de optie’Open link in nieuw venster’. Door deze optie aan te vinken, zal de betreffende menulink niet meer openen in hetzelfde tabblad, maar een nieuw venster worden geopend.

link openen in nieuw venster

Open in nieuw venster

Fijn voor bezoekers, goed voor SEO

Door op een goede manier gebruik te maken van het verwijzen van interne en externe links, verhoog je het gebruikersgemak. Daarnaast vind Google het belangrijk dat interne en externe links op een goede manier worden verwerkt in menu’s en artikelen. Het heeft dus ook nog eens toegevoegde waarde bij het optimaliseren van je WordPress website.