Heb je eenmaal een aantal pagina’s aangemaakt, dan kun je deze verwerken in een nieuw menu. Een handeling die vrij recht-toe, recht-aan is. De plek om nieuwe menu’s aan te maken, kun je vinden via: Weergave > Menu’s in het hoofdmenu van je WordPress beheerpaneel.

Heb je een theme aangeschaft, dan is de kans groot dat er al een menu aangemaakt is en dat er meerdere locaties beschikbaar zijn voor het plaatsen van een menu. De basis begint echter altijd bij het hoofdmenu en in dit artikel gaan we kijken hoe je zo’n hoofdmenu kunt opbouwen.

Een nieuw menu aanmaken

Voordat je links kunt toevoegen, zul je eest een nieuw menu moeten aanmaken. Zijn er al menu’s aangemaakt, dan kun je ervoor kiezen gebruik te maken van een bestaand menu of even een nieuw menu aanmaken.

nieuw menu aanmaken

Via Weergave > Menu’s kun je de menu’s in WordPress beheren

Ga in het WordPress beheerpaneel naar: Weergave > Menu’s. Bestaan er nog geen menu’s, dan kun je gewoon een naam invullen (bijvoorbeeld ‘hoofdmenu’) in het veld achter menunaam. Bestaan er al menu’s, klik dan op de link ‘Nieuw menu aanmaken‘ en vul de naam van je nieuwe menu in. Klik op ‘Menu aanmaken‘ om het nieuwe menu op te slaan.

Menulinks toevoegen

Zodra het menu is aangemaakt, kun je menulinks gaan toevoegen. Je kunt verschillende soorten links aanmaken, we beginnen met het koppelen van pagina’s aan het menu.

Links van het menu, vind je een overzicht van pagina’s die je tot nu toe hebt aangemaakt. Selecteer een of meerdere pagina’s en klik op de link ‘Toevoegen aan menu’. De pagina’s worden toegevoegd aan het menu. Door met je muis een menulink te verslepen, kun je de volgorde van de links wijzigen.

Vergeet niet om weer even op de knop ‘Menu opslaan’ te klikken. 

pagina's toevoegen

Selecteer een pagina en klik op ‘Toevoegen aan menu’

Naam wijzigen

Heb je een lange titel voor je pagina bedacht en wil je deze in het menu korter weergeven, dan kan dat! Klik op de naam van de menulink en wijzig onder ‘Navigatielabel‘ de naam van de pagina.

Hoofdmenu zichtbaar maken op je website

Bij elk WordPress theme is er minimaal 1 locatie ingebouwd voor het vertonen van het hoofdmenu. Sommige theme hebben meerdere posities. Bijvoorbeeld voor het weergeven van een menu aan de onderzijde van je website.

Wanneer je een menu bewerkt, vind je onder het menu de locatiemogelijkheden. In de standaard theme zijn er twee locaties beschikbaar: bovenaan de website en een menu voor weergave van social media links.

Vink op de pagina van het menu dat je zojuist hebt aangemaakt de optie ‘bovenste menu‘ aan. Sla het menu op en controleer op het menu nu zichtbaar is op je website.

menu toewijzen

Vink de positie aan waar je het hoofdmenu wilt vertonen

Aangepast links koppelen

Naast het koppelen van een pagina, kun je ook ‘aangepaste links’ koppelen. Dit zijn links die niet verwijzen naar een pagina of blogpost, maar bijvoorbeeld naar een andere website. Het is ook mogelijk een dummy-link te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je sub-menulinks wilt gebruiken.

Dummy links maken

Een dummy-link verwijst niet naar een pagina en is ook niet klikbaar. Handig wanneer je wilt dat bezoekers kiezen uit een een sub-menu dat verschijnt zodra een bezoeker met de muis over de dummy-link gaat.

In het volgende voorbeeld gaan we een dummy-link aanmaken in het hoofdmenuen vervolgens daaronder twee pagina’s als submenu-links toevoegen.

  1. Klik in de opties aan de linkerzijde van het menu op ‘Aangepaste links’;
  2. Vul achter URL het teken # in;
  3. Vul als naam ‘Contact opnemen’ in’;
  4. Klik op ‘Aan menu toevoegen en klik op ‘Menu opslaan’.

De dummy-link is aangemaakt en zichtbaar op je website, maar niet klikbaar. We gaan nu een sub-menulink onder de deze dummy-link plaatsen:

  1. Klik in de opties aan de linkerzijde van het menu op ‘Pagina’s;
  2. Selecteer de pagina ‘Contact’ of een andere willekeurige pagina;
  3. Klik op ‘Aan menu toevoegen’;
  4. Verschuif de menulink met je muis een klein stukje naar recht, zodat deze onder de bestaande link ‘Contact opnemen’ valt;
  5. Wijzig de naam van deze pagina in ‘Contactformulier’ en klik op ‘Menu opslaan’.
dummy-links

Een dummy-link en sub-menulink aanmaken

Blogpost koppelen aan een menu

Je kunt er ook voor kiezen een bericht (blogpost) te koppelen aan je menu. Dit werkt op dezelfde manier als het koppelen van een pagina.

Klik aan de linkerkant van je menu op ‘Berichten’ en zoek het bericht op dat je wilt koppelen. Selecteer het bericht en klik op ‘Aan menu toevoegen’. Sla het menu op en de blogpost is nu als menulink zichtbaar in je menu.

berichten koppelen

Ook berichten kun je koppelen aan je menu.

Menulinks openen in een nieuw venster

In je hoofdmenu zul je waarschijnlijk geen links gebruiken die verwijzen naar andere website. In een ander menu, dat je bijvoorbeeld als widget wilt gebuiken, kan het handig zijn om een menulink te openen in een nieuw venster. Hoe je dat kunt aanpakken, lees je in het artikel ‘WordPress menulinks openen in een nieuw venster‘.

Je kunt zoveel menu’s aanmaken als je zelf wilt, maar het aantal standaardposities in je theme zal zich vaak beperken tot 2 of hooguit drie posities. Andere menu’s kun je gebruiken als widgets in de footer of zijbalk van je website.