Bij het installeren van een nieuwe WordPress website, zijn er een aantal plugins die je eigenlijk direct zou moeten installeren. Deze plugins blijken voor veel gebruikers, waaronder ondergetekende, onmisbaar te zijn bij het werken, uitbreiden of onderhouden van een WordPress website.

In dit artikel komen vijf plugins aan de orde die je meestal zonder problemen kunt installeren en gebruiken. De plugins zijn ook allemaal gratis te gebruiken, al is er voor een enkele plugin ook een PRO-versie met meer opties beschikbaar.

#1 Akeeba Backup voor WordPress

Een superhandige extensie die ooit ontwikkeld is voor het Joomla CMS, maar inmiddels ook een versie voor WordPress heeft. Met Akeeba voor WordPress is het heel eenvoudig een back-up van je website te maken. Ook het herstellen van je website is binnen een handomdraai gebeurd. Tot slot kun je met Akeeba voor WordPress je complete website, inclusief database verhuizen van een server naar je computer of andere server.

Akeeba zou wat mij betreft ook op jouw lijstje van onmisbare plugins voor WordPress moeten staan. Alles leren over Akeeba kan hier en Akeeba voor WordPress downloaden kan via deze pagina.

#2 Anti-Spam

Verwijder na installatie alsjeblieft de Akismet plugin die je (tegen betaling) kunt gebruiken om spam via je WordPress website tegen te te gaan. Er is namelijk een veel makkelijkere plugin beschikbaar die helemaal gratis is.

De gatis versie van de Anti-Spam plugin beschermt je tegen spambots in contactformulieren en reacties op berichten. De PRO-versie kent wat meer opties, maar het is helemaal niet nodig om deze aan te schaffen. De gratis versie voldoet prima! De plugin kan via deze pagina worden gedownload.

#3 Broken link checker

Zeker voor de wat grotere websites en beheerders die reglmatig hun links wijzigen, is deze plugin onmisbaar. Door gebruik te maken van de Broken Link Checker, krijg je een snel overzicht van links op de pagina’s en artikelen van je website die niet meer werken. Je kunt zelfs aangeven dat je een e-mail wilt ontvangen, wanneer de plugin gebroken links ontdekt.

De plugin is alleen via de website van de ontwikkelaar te downloaden en niet via de WordPress Plugins Directory.

#4 TinyMCE Advanced

De standaard editor van WordPress biedt alleen de meest essentiële functies aan. Om meer controle te krijgen over de opmaak van je artikelen en pagina’s, kun je een uitbreiding van de standaard plugin gebruiken.

Met de TinyMCE Advanced plugin, heb je dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om via de editor de kleuren van teksten aan te passen, snel de juiste kopteksten te selecteren of een paginascheiding in te voegen. Downloaden van de plugin kan via deze pagina.

#5 Change e-mail details

Voor het versturen van systeem e-mails, gebruikt WordPress een standaard e-mailadres dat niet gerelateerd is aan jouw website. Daarnaast wordt als afzender automatisch het woord ‘WordPress’ gebruikt. Vreemd genoeg biedt het WordPress CMS geen standaardinstelling om dit aan te passen. De Change E-mail Details plugin biedt hiervoor uitkomst en is daarom de laatste in deze serie van 5 onmisbare plugins.

De plugin is vrij eenvoudig en kent slechts twee instellingen: één voor het aanpassen van het e-mailadres en één voor het wijzigen van de naam van de afzender. Onmisbaar voor websites met een ledensysteem , webshop of waar bezoekers zich kunnen abonneren op reacties van bezoekers.

Slechts 5 van de ruim 52.000 plugin

In de WordPress Plugin Directory bevinden zich meer dan 52.000 plugins. Het vinden van een plugin die aansluit bij jouw specifiek wensen, is soms best even een zoektocht. De plugins in dit artikel heb ik persoonlijk als de beste keus voor de genoemde functionaliteit ervaren. Ik gebruik ze op elke WordPress website en kan ze van harte aanbevelen!