WordPress is een zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk Content Management Systeem. De standaard functies van het CMS zijn voldoende voor het opzetten van een eenvoudige website. Wil je meer functionaliteit toevoegen aan je website, dan ben je aangewezen op externe uitbreidingen voor WP. Deze uitbreidingen worden plugins genoemd.

Je kunt een WordPress plugin op drie manieren toevoegen aan je website. In deze tutorial gaan we in op alle drie de mogelijkheden. Ook krijg je een aantal tips waar je op kunt letten bij het vinden en selecteren van de juiste plugin voor je website.

Er zijn meer dan 52.000 plugins beschikbaar voor WordPress. Veel van deze plugins bieden kleine oplossingen voor je website, terwijl andere meer uitgebreide functionaliteit toevoegen aan je website, zoals een webshop, een forum of een nieuwsbrief.

Hoe vind je WordPress plugins?

Werk je regelmatig met WordPress, dan zul je waarschijnlijk al een verzameling van plugins op je computer hebben staan. Is dat nog niet het geval, dan zul je doorgaans gebruik maken van zoekmachines om plugins voor specifieke functionaliteiten te vinden.

Zoekmachines

De beste manier en meest gebruikte manier om een plugin voor je website te vinden, is door gebruik te maken van zoekmachines, zoals die van Google. Type in de zoekbalk de functionaliteit in die je zoekt en combineer die functionaliteit met de woorden ‘WordPress’ en ‘plugin’.

Zoek je bijvoorbeeld een plugin om spam tegen te gaan, dan kun je bijvoorbeeld de termen ‘spam’,  ‘plugin’ en ‘WordPress’ gebruiken. De resultaten van je zoekopdracht kun je vervolgens op je gemak bekijken.

WordPress plugin directory

De meeste ontwikkelaars van WordPress plugins bieden hun plugin aan via de plugin directory op de website van WordPress. Daar kun je via de zoekoptie direct een verzameling plugins vinden voor het doel dat je voor ogen hebt.

Ontwikkelaars moeten voldoen aan een aantal regels om hun plugin te mogen aanbieden via deze directory. Niet iedereen wil zich aan die regels onderwerpen. Er zijn dus buiten de WP plugin directory ook nog genoeg goede plugins te vinden.

Welke plugin is het best?

Plugins voegen een bepaalde functionaliteit toe aan je website. Veel kleine plugins verschillen nauwelijks van elkaar, maar bij de wat grotere plugins kunnen behoorlijke verschillen voorkomen. De ene plugin heeft bijvoorbeeld meer mogelijkheden qua lay-out, terwijl bij de andere plugin er meer mogelijkheden zijn om te bepalen hoe de plugin precies werkt.

Gebruik een testomgeving
Vaak is gewoon een kwestie van verschillende plugins uitproberen en kijken welke het meest past bij wat je website nodig heeft. Hiervoor kan het handig zijn, wanneer je op je computer een testversie van WordPress hebt staan. Je hoeft dan niet je website als proefkonijn gebruiken en loopt geen risico dat een plugin voor problemen met je website zorgt.

Hoe je een testomgeving voor WordPress op je computer kunt maken, staat beschreven in het artikel ‘WordPress Installeren op je Computer of Laptop’.

ZIP-bestanden

Plugins worden verpakt in een ZIP-bestand. In dat bestand bevind zich een folder met daarin een aantal subfolders en losse bestanden. Samen zorgen deze bestanden voor de gewenste functionaliteit die je wilt toevoegen.

Dit ZIP-bestand hoef je niet uit te pakken. Behalve, wanneer je de plugin installeert met de derde (en meest omslachtige) methode uit deze tutorial: het uploaden van een plugin met behulp van een FTP-programma. Bij de andere twee methoden kun je het ZIP-bestand gelijk gebruiken.

Plugins installeren

Zoals aangegeven in de introductie van deze tutorial zijn er drie manieren om een plugin te installeren:

  1. Een plugin installeren via het beheerpaneel van je WP website;
  2. Een plugin zoeken en installeren via de WordPress plugin directory;
  3. De plugin via FTP uploaden naar de pluginmap op je server.

Na installatie van een plugin, moet deze altijd worden geactiveerd, voordat deze zichtbaar is op de plugins overzichtspagina.

Optie 1 – Installeren via de installatiepagina

Dit is de meest gebruikte manier om een plugin te installeren. Het werkt snel en zorgt eigenlijk zelden voor problemen. Je installeert de plugin via de installatiepagina van je website.

Plugins installeren

Plugins installeren via de installatiepagina

Log in op het beheergedeelte van WordPress en ga via het hoofdmenu van WP naar ‘Plugins’. Bovenaan deze pagina vind je een knop ‘Nieuwe plugin’. Wanneer je deze knop aanklikt, kom je op de installatiepagina aan.

Bovenaan deze pagina vind je een knop met de tekst ‘Plugin uploaden’. Klik deze knop aan en er zal een pagina verschijnen waar je het ZIP-bestand dat je van de plugin hebt, kunt uploaden.

Nadat de plugin is geïnstalleerd. Krijg je een melding of het installeren is gelukt en een knop waarmee je direct de plugin kunt activeren.

Optie 2 Zoeken & installeren

De tweede optie is vergelijkbaar met de eerste, maar hierbij zoek je de plugin die je wilt installeren, eerst op in de WordPress plugin directory. Deze optie is vooral handig, wanneer je de naam weet van de plugin weet en deze snel even wilt opzoeken en installeren.

plugins zoeken

Plugins zoeken via het WordPress beheerpaneel

Log in op je WordPress beheerpaneel en ga naar ‘Plugins’. Klik bovenaan de pagina op de knop ‘Nieuwe plugin’. Op de pagina waar je dan terechtkomt, vind je een zoekbox waar je de naam van de plugin kunt intypen.

Heb je de juiste plugin gevonden, klik dan op de knop installeren en de plugin wordt direct geïnstalleerd. Na installatie krijg je een melding dat het installeren gelukt is en kun je de plugin desgewenst gelijk activeren.

Optie 3 – Uploaden met FTP

Deze optie is wat omslachtig en wordt eigenlijk alleen gebruikt, wanneer het installeren via de eerste twee opties tot problemen leidt. Je hebt hiervoor een FTP-programma nodig en toegang tot de root-folder van je WordPress website.

Welke problemen kun je tegenkomen bij het installeren van plugins?
Het meest bekende en voorkomende probleem dat je kunt tegenkomen, is dat de plugin te groot is om te uploaden via de installatiepagina van WP installatiepagina. In dat geval kun je deze optie gebruiken om de plugin toch te kunnen gebruiken:

Stap 1 – ZIP-bestand uitpakken

Om een plugin te installeren via deze optie, dien je het ZIP-bestand van de plugin eerst uit te pakken. Dit kan met een programma als bijvoorbeeld Winrar. Alle bestanden in een plugin ZIP-bestand staan altijd in een hoofdfolder die weer is onderverdeeld in subfolders. Sommige (kleine) plugins, bevatten alleen bestanden en geen subfolders. De hoofdfolder is de folder die je gaat uploaden naar je webserver.

Stap 2 – Plugin uploaden

Open je FTP-programma en maak verbinding met de server waar je website op staat. WordPress bestanden worden verdeeld over drie hoofdmappen. De map waarin alle plugins te vinden zijn, is de wp-content folder.

Open de folder wp-content en vervolgens de map ‘plugins’. Dit is de map waar je de hoofdfolder uit het ZIP-bestand van de plugin in plaatst.

Nadat je de folder hebt geüpload, zal de plugin terug te vinden zijn in het overzicht van alle plugins in het beheerpaneel van WordPress. Je kunt daar de plugin activeren en daarna gebruiken.