De basis van elke WordPress website wordt gelegd door het uitzoeken installeren en activeren van een WordPress theme. Deze themes zijn overal op het internet te vinden, maar je kunt ook direct vanuit het WP beheerpaneel theme’as vinden en installeren.

De themes die je via het beheerpaneel installeert, zijn allemaal gratis te downloaden en vaak een vereenvoudigde versie van een commercieel theme. Gratis theme bieden meestal niet zo gek veel instellingen om de lay-out naar eigen smaak in te stellen en vergen vaak wat meer knustelwerk dan commerciële themes.

Een nieuw theme installeren via je WP beheerpaneel

Wanneer je inlogt op de WordPress beheerpagina en vervolgens naar weergave > Thema’s gaat, dan verschijnen de themes in beeld die op dat moment geïnstalleerd zijn. Standaard worden er al een aantal themes geïnstalleerd en je kunt via deze pagina ook direct nieuwe themes kiezen en installeren.

Bovenaan de pagina zie je een knop ‘Nieuwe toevoegen;. Volg die link en er verschijnen allerlei themes in beeld. Bovenaan de pagina vind je een menubalk waarmee je eenvoudig specifieke themes kunt bekijken of zelfs themes op eigenschappen zoeken.

filter themes

Via de zoekbalk kun je themes filteren

Wanneer je met je muis over de theme afbeeldingen gaat, verschijnt de optie om een voorbeeld van de theme te bekijken. Bevalt de theme, dan kun je via de button onder de afbeelding het theme direct installeren en activeren.

Kenmerken van een WordPress theme

WordPress is een stuk gebruiksvriendelijker dan veel andere Content Management Systemen. Wie bijvoorbeeld bekend is met Joomla, vind in de lay-out van Joomla vaak allerlei posities waarin men content kan verwerken. Sommige themes hebben we 30 tot 50 verschillende posities en dat maakt het makkelijker om de lay-out in te delen naar eigen inzicht.

WordPress themes bieden die luxe vaak niet en bestaan vaak uit een menubalk, twee zijbalken en een body (waar de teksten inkomen). Heel veel themes hebben dan ook nog de mogelijkheid om een header afbeelding te gebruiken en wat ingebouwde optie voor het weergeven van widgets boven de body. En dan houdt het wel op.

WordPress themes, zeker de gratis versies) zijn in de basis vrij eenvoudig opgebouwd. Wil je meer mogelijkheden, dan zul je die zelf moeten creëren, door de theme aan te passen of plugins te installeren.

Pagebuilders

Met een pagebuilder, het woord zegt het al, kun je de lay-out een pagina of post helemaal zelf bepalen. Met behulp van content blokken, kun je pagina’s verdelen in kolommen en elke kolom voorzien van bepaalde content. Een super handige mogelijkheid waar veel WordPress gebruikers inmiddels niet meer zonder kunnen. Een van de meest populaire pagebuilders, is de Visual Composer die in combinatie met vrijwel elk theme gebruikt kan worden.

Waar let je op bij het kiezen van een WordPress theme?

Je hebt een theme nodig dat past bij het doel van je website. Een theme dat past bij jou en je werkzaamheden of een theme waarin klanten jouw bedrijf of diensten in kunnen herkennen. Dus daar zal je in eerste instantie je keuze op baseren.

Vervolgens zul je jezelf afvragen of de theme alle ruimte biedt voor het verwerken van de content die je in gedachte hebt:

  • Is het theme voorzien van opties voor social media?
  • Kan ik een slider gebruiken?
  • Uit hoeveel kolommen bestaat de footer?
  • Kan ik verschillende zijbalken gebruiken?
  • Bevallen de gebruikt kleuren en lettertypes?
  • Op welke manier wordt het logo weergegeven?

Allemaal belangrijke zaken, maar tegelijkertijd zaken die je zelf vaak aan kunt passen. Zo kun je door de css-code aan te passen zelf bepalen welke kleuren en lettertypes worden gebruikt. Voor social media of het gebruik van verschillende zijbalken kun je plugins gebruiken.

Vragen die je jezelf wellicht beter kunt stellen, zijn:

  • Hoe ziet de theme er op mijn smartphone uit?
    Voor veel websites geldt nu al dat zij meer bezoekers via mobiel dan desktop krijgen. Je theem moet dus absoluut goed weergegeven worden in mobiele toestellen en tablets.
  • Heeft het theme een ingebouwde pagebuilder of kan ik ook een externe pagebuilder gebruiken?
    Ik zelf probeer zo min mogelijk gebruik te maken van themes met ingebouwde pagebuilders. De eerste reden is eenvoudig: ik gebruik het liefst de Visual Composer pagebuilder. De tweede reden is, omdat ik de mogelijkheid wil hebben om na verloop van tijd eenvoudig mijn website een andere lay-out wil kunnen geven. De code die hoort bij ingebouwde pagebuilder zal dan niet meer werken en zal ik  pagina’s en zelfs posts moeten aanpassen.
  • Is er een commerciële versie van de theme beschikbaar? Zo ja, wat kost die? 
    Aanbieders van gratis themes doen dit om hun commerciële producten aan de man te brengen. En dat werkt! Veel mensen die in eerste instantie voor een gratis theme gaan, komen erachter dat de betaalde versie eigenlijk veel mooier en beter is en ook nog eens allerlei aantrekkelijke opties aanbiedt.

Zijn al je vragen naar tevredenheid beantwoord en ben je ervan overtuigd dat de theme voldoet aan al jouw eisen en die van je bezoekers, dan kun je lekker aan de slag met het instellen van de theme en het opbouwen van je website!

Tot slot

Let er op dat, wanneer je van theme wisselt, de posities voor widgets vaak anders zijn en eventuele widgets die je hebt aangemaakt, verloren kunnen gaan.