In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Joomla CMS, kent WordPress geen uitgebreid ledensysteem. Wil je bepaalde artikelen, pagina’s of menu’s afschermen voor bepaalde gebruikersgroepen, dan zul je altijd gebruik moeten maken van een plugin.

Er zijn verschillende plugins voor WordPress beschikbaar om een ledengedeelte op je website te maken. Met deze plugins heb je totale controle over welke content wel en niet toegankelijk is voor leden en niet-leden. Maar wat als je gewoon je héle website wilt afschermen voor niet-leden?

WordPress dichttimmeren voor alles en iedereen!

Met de WordPress plugin ‘My Private Site‘ kun je heel eenvoudig je hele website wegtoveren voor de buitenwereld. De plugin is eenvoudig in te stellen en biedt een klein aantal handige features.  Wanneer je deze plugin gebruikt, dan gebeurt het volgende:

[su_list icon=”icon: arrow-right” icon_color=”#28c82f”]

  • Je kunt een standaardpagina instellen waar bezoekers terechtkomen als ze je website bezoeken;
  • Kies je geen standaardpagina,dan krijgt elke bezoeker direct de standaard WordPress loginpagina te zien;
  • Leden kunnen inloggen,niet leden kunnen (indien ingesteld) een account aanmaken.[/su_list]

Wanneer gebruik je deze plugin?

De plugin is bijzonder geschikt in de volgende situaties:

[su_list icon=”icon: lock” icon_color=”#c82830″]

  • Je bent bezig om je website te ontwikkelen en wilt deze afschermen voor de buitenwereld. Alleen jij kunt inloggen en de website bekijken;
  • Je hebt bijvoorbeeld met vrienden een website opgezet om verhalen, ervaringen of foto’s te delen. Alleen jij en je vrienden mogen de website en alle inhoud bekijken;
  • In plaats van een intranet, wil je een website opzetten met bronnen (bestanden, teksten, afbeeldingen) die alleen toegankelijk zijn voor mensen uit de organisatie.
  • Kortom: voor elke situatie waarin jij bepaalt wie wel en geen toegang heeft tot de website.[/su_list]

Deze plugin gebruiken op jouw website?

Stap 1 | Downloaden & installeren

Dat zal niet te lastig zijn en werkt net als het installeren van elke andere plugin. Download de plugin via de WordPress Directory en installeer het ZIP-bestand via WordPress beheerpaneel. beheerpaneel

Stap 2 | Instellen & activeren van de plugin

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, is je website nog steeds publiekelijk toegankelijk. Om de site ontoegankelijk te maken, moet je de optie nogmaals activeren via de instellingen.

Ga via  het WP beheerpaneel naar ‘Instellingen > Private Site’. Activeer de optie door het vakje voor de tekst  ‘ (This plugin is currently disabled; click checkbox to enable)‘ aan te vinken en sla de instellingen op. Je website is vanaf nu alleen nog toegankelijk voor geregistreerde leden.

Stap 3 | Extra opties

Startpagina instellen
Je kunt zelf bepalen waar ingelogde bezoekers terechtkomen, nadat ze inloggen op de website. Kies de door jou gewenste optie onder ‘Where to after Login?’. Heb je een aparte welkomstpagina voor leden, kopieer dan de URL van die pagina, selecteer de optie ‘Go to Specific URL‘ en plak de link naar de pagina in het veld achter ‘Specific URL’.

MyPrivateSite leden website maken

Aangepaste loginpagina
Wil je dat mensen terechtkomen op een door jou gemaakte loginpagina (en niet die kale WP-loginpagina), kopieer dan de URL naar die pagina en plak hem in het veld ‘Custom Login URL’. Vink vervolgens het vakje achter ‘Custom Login page?’ aan.

Voorpagina zichtbaar
Wil je dat bezoekers toch een nette voorpagina te zien krijgen, eventueel met tekst  en uitleg, dan kun je de optie ‘Site Home Always Visible?’ aanvinken.

Je website toch weer toegankelijk maken voor de hele wereld?

Besluit je om je website toch maar te delen met iedereen die daar behoefte aan heeft, ga dan naar de instellingen van de plugin, haal het vinkje weg voor de optie (This plugin is currently enabled; click checkbox to disable)‘ en verwijder daarna de plugin via pluginbeheer.