Voor elk bericht dat je in WordPress maakt, heb je de mogelijkheid een uitgelichte afbeelding (featured image) toe te voegen. Deze afbeelding zal gebruikt worden op de pagina met het overzicht van alle blogberichten.

Voor elk bericht dat je in WordPress maakt, heb je de mogelijkheid een ‘uitgelichte afbeelding’ (uitgelichte afbeelding) toe te voegen. Deze afbeelding zal gebruikt worden op de pagina met het overzicht van alle blogberichten.

Blogoverzicht en thumbnail

Naast de overzichtspagina, wordt de featured image ook gebruikt als thumbnail (miniatuur afbeelding) in bijvoorbeeld widgets of plugins. Wil je bijvoorbeeld aan het eind van je blogbericht een overzicht van gerelateerde berichten tonen, dan zal de uitgelichte afbeelding als thumbnail bij de titel van het bericht worden getoond.

In sommige gevallen wil je liever niet dat de uitgelichte afbeelding worden getoond, bijvoorbeeld om ruimte te besparen in besparen. Plugins en veel WP-themes voorzien meestal in een optie om de featured image wel of niet te tonen

Een uitgelichte afbeelding toevoegen

Wanneer je een nieuw bericht aanmaakt, verschijnen rechts van de editor een aantal blokken met publicatieopties. Een van deze blokken bevat de optie om een uitgelichte afbeelding toe te voegen.

uitgelichte afbeelding

featured image toevoegen

Klik op de link ‘Uitgelichte afbeelding kiezen’, waarna je via de pop-up die verschijnt je afbeelding kunt uploaden, selecteren en invoegen. Heb je dit gedaan, dan zal de featured image zijn ingesteld.

Uploaden, selecteren en invoegen

Een uitgelichte afbeelding verwijderen

Nadat je een featured image hebt geplaatst, verandert de link onder de afbeelding. Waar eerst stond ‘Selecteer een uitgelichte afbeelding’ staat nu de tekst ‘ Uitgelichte afbeelding verwijderen’. Klik de link aan en de afbeelding zal verdwijnen. Je kunt dan opnieuw een afbeelding selecteren.

Een standaard uitgelichte afbeelding gebruiken

Het kan zijn dat je niet voor al je berichten een featured image wilt gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je naast je blog een kennisbank in WordPress wilt opzetten waar artikelen alleen via een zoekfunctie gevonden kunnen worden.

Je kunt dan een standaard uitgelichte afbeelding gebruiken. Deze afbeelding wordt dan automatisch getoond bij alle berichten waar je geen uitgelichte afbeelding hebt toegevoegd. Je hebt hiervoor wel een plugin nodig, die je hier kunt downloaden.

Waar haal je de juiste afbeeldingen vandaan?

Google afbeeldingen is natuurlijk de snelst manier om afbeeldingen te vinden. Helaas mag je de meeste afbeeldingen die je via deze zoekoptie vindt, niet gebruiken op je website.

Het rechtmatig gebruik (copyright) van de meest afbeeldingen die via Google te vinden zijn, berust bij de eigenaar van de foto of afbeelding. Je zult toestemming moeten vragen voor het gebruik van de afbeelding. Veel te omslachtig  natuurlijk.

Gratis afbeeldingen

In het artikel ‘Gratis afbeeldingen vinden voor je website of blog’ vind je een overzicht van websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden. Deze afbeeldingen kun je zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar, zonder probleem gebruiken als featured image.