Wie gaat werken met Joomla of WordPress, zal te maken krijgen met plugins, extensies en themes of templates. Deze kun je downloaden als ZIP-bestand en meestal gelijk installeren via het beheergedeelte van Joomla. Soms moet je zo’n ZIP-bestand echter eerst uitpakken.

Zo nu en dan krijg je te maken met pakketjes die eerst uitgepakt moet worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel templates en themes. In het ZIP-bestand zitten dan meerdere mappen en voordat je die kunt bekijken en gebruiken, moet je het ZIP-bestand eerst uitpakken.

Veel bestanden tegelijk vesturen?

Niet alleen voor het werken met WordPress of Joomla is het handig te weten hoe je bestanden kunt uit- en inpakken.

Wanneer je een aantal bestanden tegelijk wilt versturen, dan is het behoorlijk omslachtig om dit één voor één te doen. Veel makkelijker is het wanneer je al die bestanden kunt verpakken in een ZIP-bestand.

Hoe kan ik een ZIP-bestand in- en uitpakken?

Om verschillende bestanden samen te voegen tot 1 ZIP-bestand, kun je gebruik maken van een gratis programma dat je installeert op je computer, bijvoorbeeld Winrar.

Met Winrar kun je niet alleen bestanden inpakken,maar ook vrijwel elk ZIP-bestand uitpakken. Het programma is gratis en Nederlandstalig en is via de website van Winrar te downloaden..

Nadat je winrar hebt geïnstalleerd, worden er een aantal extra opties toegevoegd aan het menu dat verschijnt als je een aantal bestanden selecteert en daarna op je rechter muisknop klikt.

Bestanden inpakken

Verzamel alle bestanden die je in een ZIP-bestand wilt plaatsen in een aparte folder. Selecteer vervolgens al deze bestanden en klik op je rechter muisknop.

Kies daar voor de optie ‘Toevoegen aan / naam van de folder’. De bestanden worden razendsnel ingepakt en het ZIP-bestand krijgt de naam van de folder waarin de bestanden zijn geplaatst.

Bestanden uitpakken

Het uitpakken van een ZIP-bestand is nog eenvoudiger. Selecteer het bestand dat je wilt uitpakken en klik op je rechtermuisknop. Selecteer vervolgens de optie: ‘Uitpakken in / naam van het bestand‘.

Let op: kies je de optie ‘Hier uitpakken’ en het ZIP-bestand staat bijvoorbeeld in je map ‘Mijn Documenten’, dan worden alle bestanden uit het ZIP-bestand in de map ‘Mijn documenten’ uitgepakt.

Dat kan een behoorlijke rommel zijn, aangezien alle bestanden dan door elkaar heen staan. Maak dus altijd een apart mapje voor de bestanden die je uitpakt.