Wanneer je een artikel schrijf, wordt de datum waarop het artikel is geschreven opgeslagen in het systeem. Joomla registreert de datum waarop een artikel is aangemaakt, het artikel is gepubliceerd en de datum waarop het artikel is gewijzigd.
Wanneer is dit handig?
Publiceren op een bepaalde datum
Het is vooral handig, wanneer je een serie artikelen hebt geschreven die je op een vooraf bepaalde datum wilt publiceren. Per artikel kun je aangeven op welke datum het gepubliceerd moet worden. Je kunt zelfs (als je dat zou willen) aangeven op welke datum een artikel ge-depubliceerd moet worden.
Twijfel wegnemen bij lezers
Wanneer ik op zoek ben naar bepaalde informatie, zoek ik altijd eerst naar de datum waarop een artikel is geschreven. Digitale informatie veroudert snel. Is een artikel te ver in het digitale verleden geschreven, dan scan ik heel snel de tekst en als ik de indruk heb dat de inhoud niet meer actueel is, dan zoek ik verder.
Heb je bepaalde artikelen lang geleden geschreven, maar zijn ze nog steeds actueel, dan kun je overwegen de datum aan te passen.
Aanpassen van de datum in Joomla
Alle instellingen voor het aanpassen van de datum, kun je vinden in de instellingen van een artikel. Open het artikel waarvan je de datum wilt wijzigen en ga vervolgens naar het tabblad ‘Publicatie’.
Publicatie
In dit veld wordt door Joomla automatisch de datum waarop je het artikel schrijft ingevuld. Zolang het artikel niet gepubliceerd is, zal de datum zich steeds aanpassen. Zodra je het artikel publiceert, blijft de datum waarop je dat doet in het systeem staan. Wil je dit aanpassen, dan kan dat via het kalender-icoontje naast het veld.
Heb je een artikel geschreven dat je pas over een week op je website wilt publiceren, dan kun je in dit veld de datum aanpassen.
Gemaakt op…
Hier wordt de datum ingevuld van de dag waarop het artikel voor het eerst is opgeslagen (al dan niet gepubliceerd). Joomla past deze datum niet meer aan, of het artikel nu wel of niet gepubliceerd is Je kunt deze datum wel handmatig aanpassen door op het kalender-icon te klikken en een andere datum te selecteren.
Aanpassingsdatum
Heb je een tekst 10 jaar geleden geschreven en wil je de originele datum behouden, dan kun je ervoor kiezen een extra boodschap aan je bezoekers te geven. Je kunt de datum laten staan en vervolgens tonen op welke datum de tekst is aangepast. Deze datum past zich elke keer aan wanneer je een artikel opent en opslaat. De aanpassingsdatum kun je niet handmatig instellen en wijzigen.
Datum wel of niet tonen?
Voor een blog is het een goede gewoonte de datum te tonen. Voor alle andere artikelen op je website raad ik je aan de datum niet te tonen. Het heeft geen waarde voor bezoekers om te zien wanneer jouw contactpagina is aangemaakt of gewijzigd en zoals eerder gezegd: als de datum te ver in het verleden ligt, kunnen bezoekers gaan twijfelen over de actualiteit van de pagina of zelfs je website!