Wie een website bouwt op zijn of haar server, kan met behulp van een FTP programma de benodigde bestanden voor op de server plaatsen. Heb je niet eerder met FTP gewerkt, dan biedt deze tutorial je stap voor stap uitleg over de meest belangrijke handelingen die je verricht met een FTP programma.


Werken met FileZilla

Wanneer je aan de slag gaat met Joomla of WordPress, zult je op een eenvoudige wijze verbinding moeten maken met de server waar je de website wilt plaatsen. Hiervoor kun je gebruik maken van bijvoorbeeld het FTP programma van FileZilla.

Wat is een FTP programma?

Een FTP programma (File Transfer Protocol) is een software programma dat je op je computer installeert en waarmee je verbinding kunt maken tussen je computer en de server waarop je website staat. Op deze manier kun je bijvoorbeeld handmatig bestanden op je server plaatsen, mappen aanmaken of verwijderen. Ook kun je met een FTP programma ‘rechten’ van mappen en bestanden wijzigen.

Wanneer je intensief met je website aan de slag gaat is het handig dat je leert hoe je met een FTP programma kunt werken.

Installeren van FileZilla

Allereerst zul je het programma moeten downloaden en installeren. Ga naar deze website http://filezilla-project.org en download de laatste versie. Er bestaan twee verschillende versies: een cliënt versie en een server versie. Download de cliënt versie. Na het downloaden, klik je op het installatie-icoontje. Wijzig geen instellingen en klik op OK zotdat het programma zichzelf installeert. Na installeren is het programma klaar om gebruikt te worden en kun je verbinding maken met je server

Verbinding maken

Na installatie van het programma opent het programma vanzelf. Gebeurt dit niet, klik dan op het icoontje van Filezilla op je bureaublad. De werkomgeving van het programma is verdeeld in 2 delen:

Bekijk de afbeelding hierboven en let vooral op ‘uw computer 2‘ en ‘uw server 2‘. Met deze velden zul je het meest werken. Links (uw computer) zie je de bestanden die op je computer staan. Rechts (uw server 2) staat nu nog niets, maar wanneer je verbinding hebt gemaakt met je server, zie je hier de bestanden en mappen die op je server staan. Je hebt van je hostingprovider een aantal gegevens gekregen met betrekking tot je hosting account, waaronder de inloggegevens voor FTP.

Om verbinding te maken met je server heb je de gegevens van je hostingaccount nodig. Hierop staan doorgaans apart de FTP login gegevens vermeld. Als je Filezilla opent, zie je rechts bovenin een aantal velden waar je gegevens kunt invoeren:

Host

Meestal is dit gewoon de URL van je website. Maar niet altijd. Raadpleeg de gegevens van je hosting provider.

Gebruikersnaam

Vul hier de username (gebruikersnaam) in die je van je webhost hebt gekregen.

Wachtwoord

Vul hier het bijbehorende wachtwoord in.

Poort

De poort kun je leeg laten, behalve als in de gegevens van je webhost een poortnummer is vermeld.

Als je deze gegevens hebt ingevoerd en je klikt op connect dan zal het programma verbinding maken met de server. Je kunt dit zien in het veld Feedback van de server.

Een nieuwe map aanmaken

Je hebt verbinding gemaakt en bevindt je in de root van je server. Op de servers van Joomla-Online is dit de map public_html. Bij andere hostingbedrijven, kan root-map een andere naam hebben. We gaan eerst eens een nieuwe map aanmaken.

Ga met je muis in het rechter vak staan (uw server) en klik met je rechter muisknop. Er verschijnt een menu en daarin selecteer je ‘create folder’. Er wordt nu een folder aangemaakt op je server. Geef deze een door uzelf te kiezen naam.

Bestandsrechten wijzigen

Ga met je muis op de zojuist gemaakte folder staan en terwijl je cursor op de map staat, klik je weer met je rechtermuisknop. Het keuzemenu verschijnt, waar je de optie ‘properties’ selecteert. Een tweede menu opent zich. Je hebt hier de mogelijkheid vakjes aan te vinken of een nummer in te voegen. Voeg het nummer 777 in en let op wat er gebeurd met de hokjes.

Met het getal 777 is de map geheel schrijfbaar voor alles en iedereen. Een onveilige instelling, aangezien ook kwaadwillenden nu toegang hebben tot de map. Doorgaans is de meest veilige instelling voor mappen 755 en voor bestanden 644. Gebruik nooit de rechten 777 of (als het even niet anders kan) vergeet de rechten niet terug te zetten naar 755, wanneer je klaar bent met je taken.

Opmerking: op de servers van Joomla-Online is het wijzigen van maprechten niet nodig. Software op de servers, zorgt ervoor dat mappen en bestanden altijd veilig schrijfbaar zijn.

Een bestand uploaden

We gaan nu even terug naar je computer, waar we een kladblok bestand gaan gebruiken om een bestandje te maken dat we gaan uploaden naar onze server. Klik (op uw computer) op Start > Alle programma’s > Accessoires > Kladblok. Een nieuw kladblok document wordt geopend.

Sla deze direct op zonder iets in te vullen en noem dit bestand sitemap.xml. Sla het bestand op in Uw documenten. Ga nu terug naar FileZilla en zoek in het linkerscherm (Uw computer 2) Mijn Documenten. Wanneer je deze map hebt gevonden en de bestanden in deze map zichtbaar zijn, zie je ook het zojuist aangemaakte bestand sitemap.xml.

Zorg er voor dat u zich nog steeds in de root van uw server bevindt. Dubbelklik nu op het bestand sitemap.xml en je zult zien dat het bestand van je computer naar je server wordt verplaatst. Je kunt ook het bestand naar de nieuwe locatie (de server) slepen.